mooi voor je lichaam

Ontdek ons assortiment
Hemangioom

Hemangioom

Heeft jouw kindje een rode of blauwgrijze vlek op de huid? Dan kan dit een hemangioom zijn. Lees hier wat een hemangioom is, wat de gevolgen kunnen zijn en wat je er tegen kunt doen.

Wat is een hemangioom?

Een hemangioom is een goedaardige, zichtbare verwijding van een kluwen bloedvaatjes. Meestal zit het op de huid, maar het kan ook op andere organen voorkomen. Een hemangioom doet geen pijn. Er bestaan drie typen hemangiomen:

  • Hemangiomen in de huid: het tubereus hemangioom of de zogenaamde wijnvlek
  • Hemangiomen die als een zwelling boven de huid uitkomen: het caverneus hemangioom of de zogenoemde aardbeienvlek
  • Een combinatie van beide hemangiomen: het tuberocaverneus hemangioom

Hemangiomen zijn vaak al bij de geboorte aanwezig of ontstaan in de eerste weken na de geboorte. Eén op de tien kinderen heeft een aardbeienvlek.

De ooievaarspik is een speciaal soort hemangioom dat vanaf de geboorte aanwezig is en in het eerste levensjaar lichter wordt of verdwijnt.

Hoe herken je een hemangioom?

Je herkent een aardbeienvlek aan een roze tot dieprode gekleurde zwelling op de huid. De grootte varieert. Op alle plaatsen van het lichaam kan een aardbeienvlek voorkomen, maar meestal ontstaat het op het gezicht, het behaarde hoofd, de rug of de borst.

De wijnvlek is blauwgrijs van kleur en ligt in de huid en de onderhuid. Het kan een een grote vlek zijn. Meestal zit een wijnvlek op het gezicht. De kleur kan veranderen naarmate je ouder wordt.

Hoe ontstaat een hemangioom?

Een hemangioom is een aangeboren afwijking van de bloedvaten. Vaak is het bij de geboorte al aanwezig of wordt het in de eerste paar weken zichtbaar. De oorzaak voor het ontstaan van een hemangioom is onbekend. Het kan zijn dat er aanleg in de familie is voor het krijgen van een wijnvlek. Heel zelden komt een wijnvlek op de huid voor bij het syndroom van Sturge Weber. Kinderen met dit syndroom hebben naast de wijnvlek ook andere problemen, zoals epileptische aanvallen, ontwikkelingsproblemen of problemen met het bewegen van een arm of been.

Wat zijn eventuele gevolgen van een hemangioom?

De hemangioom kan gaan groeien

Hemangiomen zijn al vanaf de geboorte aanwezig of ontstaan in de eerste weken na de geboorte. In de eerste levensmaanden van de baby kunnen ze gaan groeien. Aardbeienvlekken groeien meestal de eerste drie maanden, wijnvlekken kunnen tot een maand of zes nog groter worden.

De hemangioom kan spontaan kleiner worden

Hemangiomen worden meestal spontaan weer kleiner rond het einde van het eerste levensjaar. Dit kan wel een aantal jaar duren. Op de plaats waar het hemangioom heeft gezeten is de huid vaak dunner dan op andere plekken en de huid zit soms wat losser. Het hoeft niet zo te zijn dat er een litteken ontstaat. Wijnvlekken verdwijnen minder vaak dan aardbeienvlekken.

Het hemangioom kan tot last zijn

Hemangiomen zijn meestal onschuldig. Het hemangioom kan wel last geven wanneer het op een ooglid zit, waardoor je zicht belast wordt. Of als het bij de mond zit, waardoor eten of ademhalen een probleem kan zijn. Dit kan een reden zijn om het hemangioom te behandelen.

Na een val kan het hemangioom gaan bloeden

Na een val of botsing kan een hemangioom gaan bloeden. Meestal stopt dit snel door er licht op te drukken. Soms is een behandeling in het ziekenhuis nodig.

Een hemangioom kan gaan ontsteken

Als een hemangioom ontstoken is, ziet het er rood en dik uit, er kan pus uitkomen en het is pijnlijk. Dit moet behandeld worden in het ziekenhuis.

Er kan een stolsel ontstaan

Dit is een zeldzame complicatie. Als er een stolsel ontstaat zitten er veel bloedplaatjes in het hemangioom gevangen en kan er een tekort aan bloedplaatjes in het bloed ontstaan. In dat geval ziet het hemangioom er ook dikker uit dan anders en voelt het harder aan.

Het lichaamsdeel kan versnelde groeien

Door de toegenomen doorbloeding kan het lichaamsdeel waar de hemangioom zit harder gaan groeien.

Wat kun je doen bij een hemangioom?

De meeste hemangiomen verdwijnen spontaan, er wordt dan meestal afgewacht en niet ingegrepen. Maar wanneer hemangiomen erg snel groeien of aanleiding geven tot een van de bovenstaande complicaties is een behandeling soms nodig. Soms kiest je huisarts ervoor om je door te verwijzen naar een dermatoloog. Er zijn vervolgens een aantal behandelingen mogelijk, zoals:

  • Ontstekingsremmende medicatie: dit remt de groei en zorgt dat de hemangioom kleiner wordt
  • Bevriezen van hemangioom
  • Laserbehandeling
  • Operatie

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je bij je kind een afwijkend gekleurde vlek of zwelling ontdekt, kun je dit bespreken met de consultatiebureau-arts. Hij of zij kan dan vertellen om wat voor soort vlek het gaat en zal de vlek in de gaten houden. De arts zal dan aangeven of het verstandig is om contact op te nemen met de huisarts.

De huisarts onderzoekt je kind en verwijst je eventueel door naar de huidspecialist. Ook is het verstandig contact op te nemen met de huisarts als:

  • Het hemangioom is gaan bloeden en niet meer stopt met bloeden
  • Als het hemangioom dikker, roder en warmer aanvoelt dan gewoonlijk
  • Als het hemangioom pijnlijk is

Er kan dan sprake zijn van een ontsteking of een stolsel in het hemangioom waarvoor behandeling nodig kan zijn.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.