Het afweer- systeem
Ons afweersysteem is essentieel, zonder zouden we continu ziek zijn. Maar misschien zijn er dingen die je nog niet wist over je afweersysteem. In dit artikel vertellen we je vijf weetjes!
Wat is je afweersysteem?
Het afweersysteem wordt ook wel het immuunsysteem genoemd. Het zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen virussen, waardoor je immuun wordt voor een volgende besmetting. Maar er zijn een aantal gekke weetjes die je misschien nog niet wist.
Vrouwen hebben vaak een sterker afweersysteem dan mannen
Verschillende onderzoekers zeggen dat vrouwen mogelijk een beter afweersysteem hebben dan mannen. Dit komt door het extra X-chromosoom wat vrouwen hebben. Dit zorgt ervoor dat ze langer bestand zijn tegen ziektes. Dit zou heel goed een reden kunnen zijn dat vrouwen gemiddeld langer leven. Dit komt waarschijnlijk omdat vrouwen gemaakt zijn om kinderen te dragen. Tijdens de zwangerschap en tijdens het voeden, moeten zij infecties afweren zodat het kindje gezond blijft. Het nadeel aan dit sterke immuunsysteem is dat wanneer een vrouw een infectie oploopt, de kans bestaat dat zij hier extremer op reageert.
Je kunt een afweerstoornis hebben
Bij sommige mensen werkt het afweersysteem niet zoals het hoort. In dit geval spreken we van een afweerstoornis, oftewel een immuundeficiëntie. Dit kan aangeboren zijn, maar kan zich ook op latere leeftijd ontwikkelen.
Als je een afweerstoornis hebt ben je vaak ziek en vatbaar voor terugkerende infecties. Soms maakt het systeem wel afweerstoffen aan, maar werken ze niet goed. Het kan ook zo zijn dat je helemaal geen of te weinig antistoffen aanmaakt.
Een massage kan je afweersysteem versterken
Een stevige massage op z’n tijd kan het afweersysteem versterken. Het schijnt zo te zijn dat tijdens een massage de samenstelling van het bloed veranderd; er worden witte bloedcellen aangemaakt. Deze helpen je lichaam bij het bestrijden van infecties, virussen en andere ziekteverwekkers.
Voldoende slaap is belangrijk
Door voldoende te slapen verbeteren we ons geheugen. Blijkbaar geldt dit ook voor het geheugen van je afweersysteem. Elke keer als je het systeem antistoffen voor een bepaald virus aanmaakt, slaat hij dat op in zogenoemde ‘T-cellen’. Die T-cellen kun je zien als het geheugen van je afweersysteem. Wanneer je weer in aanraking komt met hetzelfde virus, weet het precies de goede antistoffen te vinden. Diep slapen verbetert de functie van deze T-cellen. Voldoende nachtrust zorgt er dus voor dat jouw afweersysteem beter zijn werk kan doen.
Lachen en knuffelen: een boost voor je afweersysteem
Lachen kan een gezondheidsboost geven. Je produceert namelijk het stofje endorfine. Dit stofje zorgt ervoor dat je lichaam ontspant en minder stresshormonen aanmaakt. Sommige onderzoekers dat ook knuffelen je afweersysteem kan versterken. Tijdens knuffelen komt het knuffelhormoon oxytocine vrij. Dit heeft dezelfde effecten als endorfine.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan