Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
virussen

Hoe ver reist jouw nies?

Heb je je wel eens afgevraagd hoe jouw niesbui zich verspreidt? Of die van de man naast je in de trein? En of de hand voor de mond houden bij het hoesten de verspreiding van ziektekiemen kan voorkomen? Met onderzoek wordt er geprobeerd te achterhalen wat de risico's zijn op verspreiding van virussen door de lucht heen. In dit artikel lees je er meer over.

Vermoed jij dat jouw niezen wordt veroorzaakt door het coronavirus? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Controverse

Er bestaat controverse over welke ziekteverwekkers, zoals het griepvirus, door de lucht verspreid kunnen worden en hoe belangrijk die manier van verspreiden is vergeleken met andere manieren, zoals direct contact. Het is bekend dat virussen zoals die van griep en verkoudheid zich vaak via de handen verspreiden.

Besmetten

Het lijkt aannemelijk dat een grieppatiënt anderen kan besmetten door te hoesten of te niezen. Maar, er is weinig bekend over de afstand die virussen in een hoestbui afleggen, over hoe groot het gevaarlijke volume lucht is en over het aantal virussen erin. Richtlijnen om infectie te voorkomen zijn nu nog grotendeels gebaseerd op schattingen van deskundigen of op dierproeven. Wel is bekend dat de ‘grote nies druppels’ niet zo ver komen, bijna nooit verder dan 1,5 meter.

Niezen in je elleboog

Er wordt ook onderzocht welke maatregelen kunnen helpen om verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan. Denk hierbij aan een hand voor je mond, of een zakdoek of diverse types mondmaskers. Om te voorkomen dat virussen zich verspreiden is het advies om in je elleboog te niezen in plaats van in je hand. Zo blijven je handen eerder vrij van virussen.

Lachen en fluiten

Uit onderzoek blijkt dat fluiten en lachen verrassend effectief zijn om infecties te verspreiden. Maar of dit ook tot een besmetting leidt, hangt nog van andere factoren af. Bijvoorbeeld hoe lang het virus het in de lucht overleeft en hoe het immuunsysteem reageert.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.