mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
Neuspoliepen

Neuspoliepen

Verminderd reukvermogen, snurken en nasale spraak, drie symptomen van neuspoliepen. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Wil je weten wat neuspoliepen zijn, hoe je ze herkent en wat je er tegen kunt doen? Wij geven je antwoord op deze vragen.

Wat zijn neuspoliepen en wat zijn de symptomen?

Een neuspoliep is een gezwel van het neusslijmvlies. Meestal is dit een goedaardig gezwel.

Symptomen neuspoliepen

Je kunt bij neuspoliepen last hebben van:

  • Langzaam toegenomen eenzijdige of tweezijdige neusverstopping
  • Waterige uitvloed uit de neus
  • Een verminderd reukvermogen
  • Een nasale spraak (klinkt alsof je verkouden bent)
  • Snurken tijdens het slapen

Meestal komen neuspoliepen niet voor je twintigste levensjaar voor. Een poliep komt zelden aan één kant van de neus voor, meestal zit het aan beiden kanten. Dan heb je dus een volledig verstopte neus. Maar de oorzaak van een verstopte neus hoeft geen poliep te zijn. Dit kan natuurlijk ook een allergie of een hyperreactiviteit zijn. Je kunt wel vermoeden dat je last hebt van poliepen, vooral als je geen last hebt van jeuk en niesbuien. Maar om hierachter te komen moet je dit laten onderzoeken.

Poliepen ontstaan in één van de neusbijholten en breiden zich dan langzaam uit in de neus.

Wat als je neuspoliepen hebt?

Neuspoliepen zijn hinderlijk, maar het is meestal geen ernstige aandoening. Je kunt er zelf niets aan doen. Als je grote poliepen hebt of als je ook een neusbijholteontsteking hebt, dan kan de huisarts je doorverwijzen naar de KNO-arts. De KNO-arts kan de poliepen soms chirurgisch verwijderen. Als de poliepen operatief zijn verwijderd, kun je ervoor kiezen om voortaan neusdruppels te gebruiken om te voorkomen dat de poliepen terugkomen. Er bestaat dus een kans dat het terugkomt.

Ook als je jonger bent dan twintig jaar en een eenzijdige poliep hebt, kan de huisarts je doorverwijzen. Omdat het zeldzaam is om op deze leeftijd poliepen te hebben, is het verstandig om hier onderzoek naar te doen.

Soms kan sprake zijn van een kwaadaardige aandoening en is er dus specialistische hulp nodig. Maar in alle andere gevallen wordt er vaak gekozen om het te behandelen met corticosteroïd bevattende neusdruppels.

Wanneer naar de huisarts?

Of je neuspoliepen hebt kan alleen de arts vaststellen. Hier is onderzoek voor nodig. Dit kan de arts doen door in de neus te kijken, eventueel nadat je neusdruppels hebt gekregen. 

Wat kun je zelf aan neuspoliepen doen?

Bij iedere aandoening van de neus is het aan te raden niet te roken. Je kunt druppelen met zout water of stomen om tijdelijk de klachten te verlichten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.