Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Gezond bakken: welke vetten (bakvet) kun je het beste gebruiken?

Bakvet

Houd jij ook van lekker bakken of braden? Lees dan zeker verder, want wij hebben een aantal tips voor je waarmee je gezonder kunt bakken. Welk soort bakvet je gebruikt is namelijk belangrijker dan je denkt. Welke vetten of oliën je dan het beste kunt gebruiken om gezonder te bakken? In dit artikel lees je er alles over.

Vast of vloeibaar vet?

Om te bakken en braden kun je zowel vloeibaar als vast vet gebruiken. Vloeibaar vet (zoals olie en vloeibare bak- en braadproducten) heeft hierbij de voorkeur. Olie en vet bestaan altijd uit een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetzuren. Vloeibaar vet bevat veel onverzadigde vetzuren die het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte verlagen. Gezond vet dus! Onverzadigde vetzuren in olie reageren van nature vrij snel op de omgeving. In het lichaam is dat positief, maar buiten het lichaam zorgt het dat de vetten vrij snel oxideren. Dit betekent dat de vetten bij aanraking met zuurstof ‘ranzig’ worden.

Hoe voorkom je dit en bak je gezonder? Vervang ten eerste zoveel mogelijk verzadigde vetzuren door onverzadigde vetzuren, ook voor warme bereidingen (bakken, braden, frituren). Verhit ook de vetten niet te lang, niet op te hoge temperatuur en ook niet te vaak. Zo zorg je ervoor dat de positieve effecten van de vetten tot hun recht komen en zo min mogelijk ongewenste stofjes ontstaan.

Hoe bak je gezond?

Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct.

Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie. Extra vierge olie is niet geschikt om in te bakken, gewone olie is dit wel. Extra vierge olie gaat namelijk erg snel roken en is dus beter geschikt voor koud gebruik.

Bakken in olijfolie en zonnebloemolie

Olijfolie en zonnebloemolie bestaan voor het grootste deel uit onverzadigde vetzuren. Ze hebben meestal een neutrale smaak en zijn zeer geschikt om mee te bakken, om in te frituren en om in (koude) sauzen te gebruiken.

Bakken in arachideolie

Arachideolie zit vaak in wokolie. Arachideolie bevat ook veel onverzadigde vetzuren en is daarom een gezonde keuze om mee te bakken, wokken, braden en frituren. Let wel op als je een pinda-allergie hebt: arachideolie wordt namelijk geproduceerd uit pinda’s. Er kunnen sporen van pinda’s in de olie achterblijven.

Vloeibaar bakvet

Naast plantaardige olie zijn vloeibare margarine en vloeibaar bak- en braadvet ook een gezonde keuze. Deze producten zijn gemaakt op basis van plantaardige olie en hebben dus dezelfde positieve eigenschappen. Vloeibare margarine en vloeibaar bak- en braadvet zijn geschikt om bijvoorbeeld vlees, vis, groenten of eieren te bakken. Vloeibare margarine is daarnaast een goede vervanging voor harde margarine of roomboter als je een cake wilt bakken of een saus bereiden.

Kokosolie

Kokosolie of kokosvet is hard bij kamertemperatuur en bestaat voor meer dan 80% uit verzadigde (ongezonde) vetzuren. Veel mensen denken dat kokosolie gezonder is dan andere producten met veel verzadigde vetzuren, maar deze gezondheidsvoordelen zijn niet wetenschappelijk aangetoond. Kokosolie zorgt voor een sterke verhoging in het slechte LDL-cholesterol. Ook bevat kokosolie weinig vitamines. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor bijvoorbeeld olijf- of zonnebloemolie of een vloeibaar bak- en braadproduct.

Welk soort vet kun je dus het beste gebruiken?

Het is goed om bij het bereiden van je warme maaltijd te variëren tussen olie en vloeibaar bak- en braadvet of vloeibare margarine. Zo krijg je namelijk voldoende vitamine A, vitamine D en vitamine E binnen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel waar onze medewerkers voor je klaarstaan.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.