Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Hoe gezond zijn courgettes

Courgettes

Ben jij ook zo verliefd op de courgette? Wij ook! Deze veelzijdige groente past in werkelijk ieder gerecht, van pasta tot stamppot en natuurlijk soep. Daar komt nog eens bij dat courgette gezond is. Hoe gezond? Dat lees je in dit artikel.

Goed voor je hart en bloedvaten

Courgettes bevatten een belangrijk mineraal: kalium. Dit mineraal draagt bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk. Dit is belangrijk, omdat een hoge bloeddruk het risico op hart- en vaataandoeningen vergroot. Had je ooit gedacht dat courgette goed is voor je hart?

Ondersteunt je immuunsysteem

Courgette is rijk aan vitamine C: een gemiddelde courgette bevat ruim de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine C heeft een positieve invloed op je weerstand en helpt daarnaast bij de verzorging van de huid van binnenuit. Ook is deze vitamine belangrijk voor de bloedvaten.

Een gezond gewicht

Courgette is een populaire groente in gezonde koolhydraatarme diëten. Dit komt doordat courgette:

  • Koolhydraatarm is;
  • Weinig calorieën bevat; en
  • Veel waardevolle voedingsstoffen bevat.

Met courgette kun je je inname van vitamines en mineralen dus flink vergroten, zonder je calorie-inname veel te verhogen en veel koolhydraten te eten. Benieuwd hoe je meer courgette in je dagelijkse gerechten kunt stoppen? Tip: snijd een courgette in dunne sliertjes et voilà, je hebt koolhydraatarme spaghetti!

Helpt om je spijsvertering te verbeteren

Courgettes zijn gemakkelijk te verteren, omdat ze (net als komkommers) voor een groot deel uit water bestaan. Ook bevat de courgette veel vezels. Water en vezels bevorderen beide de stoelgang. Ook zijn vezels goed voor de vriendelijke bacteriën in je darmen. Dit verkleint het risico dat de slechte bacteriën in je darmen de overhand krijgen. Let op: om zo veel mogelijk vezels binnen te krijgen, kun je de courgette beter niet schillen. De schil bevat namelijk de meeste vezels.

Houdt ogen gezond

Courgette bevat onder andere provitamine A, wat het lichaam kan omzetten naar vitamine A. Vitamine A is goed voor het gezichtsvermogen en helpt om scherp te blijven zien in het donker. 

Goede bron van B-vitamines

In courgettes zijn verschillende B-vitamines te vinden, waaronder vitamine B1, B2, vitamine B6 en vitamine B11. En die vitamines, die kan je lichaam wel gebruiken. 

  • Vitamine B1: ondersteunt onder andere het energieniveau
  • Vitamine B2: helpt onder andere bij vermoeidheid
  • Vitamine B6: draagt onder andere bij tot een normale stofwisseling
  • Vitamine B11: draagt onder andere bij aan de concentratie

Vitamine B11 is voor zwangere vrouwen extra belangrijk. Het helpt namelijk om aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje of een hazenlip, te voorkomen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.