doosje met eieren

Een extra eitje mag best

In veel ontbijtjes is dit voedingsmiddel terug te vinden: eieren. Toch kleeft er een fout imago aan. Zo zou het eigeel bomvol zitten met cholesterol, waardoor je er niet te veel van mag eten. Maar is dit eigenlijk wel waar? En hoeveel eieren mag je dan per week? Wij vertellen je alles wat je moet weten over eieren.

Wat zit er in een ei?

Cholesterol

Misschien heb je iemand wel eens horen zeggen dat een ei barst van het cholesterol. Eerlijk is eerlijk: een eidooier bevat gemiddeld 220 milligram cholesterol en je lichaam mag dagelijks maximaal driehonderd milligram cholesterol binnenkrijgen uit voedsel. Maar het is gebleken dat bij de meeste mensen die zelfs twee eieren per dag eten het cholesterolgehalte niet wordt beïnvloed. Je cholesterol kan wel toenemen van verzadigde vetten uit vlees en bewerkte producten, zoals worst en koekjes.

Proteïnen, mineralen, vitamines

In een ei zitten voedingsstoffen die goed zijn voor de cholesterolhuishouding in je lichaam, zoals goede onverzadigde vetzuren. Het is ook nog eens een leverancier van belangrijke proteïnen, mineralen zoals ijzer, fosfor en de vitamines A, B12, E en D. In eieren zitten ook nog stoffen die goed zijn voor het netvlies van je ogen. Kortom: niet zo gek om af en toe een eitje te nemen.

Hoeveel eieren mag je per week?

Wist je al dat één eitje slechts tachtig calorieën bevat en je ook nog eens snel een verzadigd gevoel geeft? We snappen dat je nu wilt weten hoeveel eieren je mag eten per week. Er wordt geadviseerd om maximaal drie keer per week een eitje te eten. Dit geldt ook voor de mensen met een verhoogd cholesterolgehalte. Als je af en toe een extra eitje wilt, is dit geen probleem.

Wanneer is een ei vers?

Je kunt de volgende dingen doen om te controleren of je ei vers is:

  • Kijk of het ei blijft drijven in koud water. Een vers ei heeft een kleine luchtkamer en zinkt in koud water. Hoe ouder het ei, hoe groter de luchtkamer. Een ei dat in koud water blijft drijven, is minstens vijf weken oud. Niet zo vers dus.
  • Schud het ei. Een vers ei hoor je tijdens het schudden niet klotsen, een oud ei klotst wel.

Hoe moet ik eieren bewaren?

Om ervoor te zorgen dat je eieren zo lang mogelijk goed blijven kun je de volgende twee dingen doen:

  • Zorg ervoor dat je eieren schoon zijn. Een eierschaal laat lucht door, hierdoor kan de binnenkant aangetast worden als ze op een vies oppervlak liggen.
  • Bewaar eieren niet langer dan twee tot drie weken. Hoewel eieren in de koelkast een beetje uitdrogen, hebben ze daar toch een langere houdbaarheid dan buiten de koelkast. De beste bewaarplaats is nog altijd een koele kelder.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.