Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Voordelen eten vis

Vis

Dat vis gezond is weten de meeste al. Het bevat veel vetten en voedingsstoffen die belangrijk voor ons zijn. Het eten van vis brengt dus een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen met zich mee. Welke voordelen dit zijn vertellen we je in dit artikel.

Wat zijn de voordelen van het eten van vis?

Vis is een bron van vitamine D

Vis bevat diverse belangrijke voedingsstoffen waar veel mensen een tekort aan hebben. Nog beter is vette vis. Vette vissoorten, zoals tonijn, sardienen, zalm en makreel, bevatten onder andere veel vitamine D. Met een grote portie zalm van 210 gram krijg je al de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D binnen.

Veel mensen krijgen te weinig vitamine D binnen. Vooral kinderen, ouderen en mensen die weinig buiten komen, lopen risico dat zij een vitamine D-tekort hebben. Dit kan onder andere leiden tot:

 • Vermoeidheid
 • Zwakke botten
 • Zwakke spieren
 • Spierpijn
 • Gewrichtspijn
 • Depressieve gevoelens

Het eten van vis draagt bij aan gezonde ogen

Het eten van vis draagt bij aan het gezond houden van je ogen. Het helpt bij het voorkomen van netvliesdegeneratie. Dit komt veel voor en is vaak de oorzaak van blindheid en slechtziendheid onder ouderen. Het binnenkrijgen van voldoende omega 3-vetzuren (uit bijvoorbeeld vis) kan bescherming bieden tegen netvliesdegeneratie. Andere dingen die goed zijn voor de gezondheid van je ogen zijn:

 • Walnoten
 • Lijnzaad
 • Hennepzaad
 • Boerenkool
 • Chiazaad

Vis eten verlaagt het risico op hart- en vaatziektes

Regelmatig vis eten helpt je om je hart en bloedvaten gezond te houden. Dit is belangrijk want hart- en vaatziekten is een veelvoorkomende oorzaak van vroegtijdig overlijden. Vis eten draagt dus bij aan het verminderen van de kans op hartinfarcten, beroertes en de kans op vroegtijdig overlijden door hartziekten. 

Het kan helpen bij het onderdrukken van depressieve gevoelens

Depressie komt vaak voor. Je herkent het aan: somberheid, verdrietigheid en lusteloosheid. Het eten van vis kan helpen bij het voorkomen en verminderen van depressieve gevoelens. Dit is onder andere aan omega 3-vetzuren te danken. Daarnaast kunnen deze vetzuren ook helpen om de werking van antidepressiva te verbeteren.

Vis draagt bij aan een gezonde huid en gezond haar

Vis eten helpt bij het mooi en gezond houden van je huid en haar. Het kan een droge huid en psoriasis verminderen. Daarnaast wordt je haar op lange termijn sterker en glanzender.

Het is goed voor de hersenen

Ouderdom gaat gepaard met achteruitgang van de hersenfunctie. Dat is niet helemaal te voorkomen, maar je voedingspatroon heeft wel degelijk invloed op dit proces. Vis is één van de voedselsoorten die helpen om cognitieve achteruitgang te vertragen. Uit hersenscans blijkt dat mensen die wekelijks vis eten, meer grijze stof hebben in de gebieden die verantwoordelijk zijn voor het geheugen en het reguleren van emoties.

Vis past goed in een dieet

Een ander gezondheidsvoordeel van vis is dat het perfect in een dieet past, ondanks dat de meeste vissoorten veel calorieën bevatten. Vis helpt je namelijk om in totaal minder calorieën te consumeren. Dat komt omdat vis veel eiwitten en vetten bevat die goed verzadigen. Daardoor krijg je minder snel trek en wordt het eten van kleinere porties gemakkelijker.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.