koelkast in het donker

Voedsel veilig bewaren in de koelkast

Je hebt net voor een week boodschappen gedaan, zodat je de rest van de week niet meer naar de supermarkt hoeft. Ideaal, toch? Niet altijd! Je kunt namelijk niet elk product zomaar een week in de koelkast bewaren. Benieuwd hoe je je eten zo veilig en zo lang mogelijk kunt bewaren? Wij vertellen je er alles over.

Vlees bewaren

Vries vlees dat je niet meteen nodig hebt, zo snel mogelijk in. Ontdooi vlees op een afgedekt, diep bord in de koelkast. Spoel na het ontdooien het resterende vleessap weg, want hierin verzamelen de bacteriën zich. Eenmaal ontdooid vlees mag je niet opnieuw invriezen. Bereid vlees kun je in de koelkast maximaal drie tot vier dagen bewaren. Open verpakkingen vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Een open verpakking rauw gemalen vlees, zoals gehakt, hamburger of slavink, kun je maar één dag bewaren in de koelkast.

Kip bewaren

Het komt regelmatig voor dat mensen een voedselvergiftiging oplopen door kip. Kip kan namelijk besmet zijn met (salmonella)bacteriën. Deze dood je alleen door het vlees tot op het bot te garen. In de vriezer blijft de bacterie in leven. Zodra je de kip ontdooit, worden de bacteriën weer actief. Ontdooi kip bij voorkeur in de koelkast. Bewaar verse kip maximaal twee dagen in een afgedekt, diep bord of in een bakje. Zorg dat er geen vocht van de kip op andere levensmiddelen lekt en gebruik de snijplank en het mes dat je voor de kip gebruikt nooit voor andere producten.

Vis bewaren

Verse vis en schelpdieren kun je hooguit een dag in de koelkast bewaren. Gerookte en gebakken vis twee dagen. De meeste vis kun je rauw invriezen, maar mosselen niet. Zorg er bij het bewaren voor dat er geen vocht van de vis in aanraking komt met andere levensmiddelen.

Kaas bewaren

Harde kazen kun je weken lang bewaren en zelf invriezen waardoor het zelfs tot acht maanden goed blijft. Zachte kaasjes, zoals brie en camembert, zijn minder lang houdbaar. Deze zijn zo’n vier dagen houdbaar in de koeling. Smeerkaas is na opening nog een week houdbaar. Schimmel op deze producten betekent: weggooien! Restjes zachte kaas die een tijd lang buiten de koelkast hebben gestaan, kun je ook beter weggooien om te voorkomen dat je een voedselvergiftiging krijgt.

Soep bewaren

Zelfgemaakte soep kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren. Laat de soep eerst volledig afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Je kunt de soep ook zo’n drie maanden bewaren in de vriezer.

Sauzen bewaren

Geopende, verse sauzen, zoals pastasaus, tomatensaus en satésaus, kun je twee dagen bewaren in de koelkast. Sauzen zoals mayonaise, ketchup, curry en chilisaus, kun je geopend negen maanden tot een jaar bewaren in de koelkast. Een ongeopende pot of tube kun je gewoon ongekoeld bewaren in je keukenkastje.

Kliekjes bewaren

Zet nooit warme etensrestjes in de koelkast. De temperatuur in de koelkast stijgt dan, waardoor andere producten kunnen bederven. Laat de restjes daarom eerst afkoelen en zet ze vervolgens binnen twee uur in de koelkast. Je kunt eten het snelste af laten koelen door het in kleine porties te verdelen. Een pan of schaal met overgebleven eten kun je ook in een bak met (ijs)koud water zetten. Het is belangrijk dat je de kliekjes binnen twee dagen opeet.

Appelmoes bewaren

Een aangebroken pot appelmoes kun je nog een week bewaren in de koelkast. De houdbaarheidsdatum is alleen geldig als de pot onaangebroken is.

Eieren bewaren

In de koelkast kun je eieren tot de houdbaarheidsdatum, of tot uiterlijk vier weken na aankoop bewaren. Na de houdbaarheidsdatum kun je de eieren wel nog een aantal dagen goed doorbakken of hardgekookt eten. Ongepelde, gekookte eieren kun je in de koelkast vier dagen tot een week bewaren. Een gepeld ei kun je een week bewaren in een bakje water in de koelkast. Twijfel je of je ongekookte eieren nog eetbaar zijn? Laat een ei dan voorzichtig in een bak(je) met koud water en wat zout zakken. Een oud ei drijft en komt naar boven. Blijft je ei op de bodem liggen? Dan kun je deze nog eten.

Gebak bewaren

Taart en gebak kun je, afhankelijk van de soort, één tot drie dagen bewaren in de koelkast.

Frisdrank bewaren

Frisdrank blijft na het openen nog drie tot zeven dagen goed in de koelkast. Daarna kun je de frisdrank nog wel zonder gevaar drinken, maar vaak is de smaak, geur of kleur dan achteruitgaan.

Sap bewaren

Geopende pakken sap kun je drie tot zeven dagen bewaren in de koelkast. Verse (sinaasappel)sap is één tot twee dagen houdbaar in de koelkast.

Zuivel bewaren

Voor open zuivelverpakkingen geldt per product een andere bewaartermijn. (Chocolade)melk is na openen nog drie tot vijf dagen te bewaren in de koelkast. Vla, ongeklopte slagroom, karnemelk en drinkyoghurt zijn nog vier tot zes dagen houdbaar. Yoghurt en kwark zijn na openen nog vijf tot zeven dagen te bewaren. Een handige vuistregel is: als melk (of een ander zuivelproduct) een uur buiten de koeling staat, is het een dag korter houdbaar. Heb je een dicht pak zuivel dat over de houdbaarheidsdatum heen is? Gooi het dan niet meteen weg. Beoordeel zelf of het er nog goed uitziet, ruikt en smaakt. Als dat zo is, dan kun je het gewoon nog veilig eten of drinken.

Boter en margarine bewaren

Roomboter is na het openen nog één tot twee weken houdbaar in de koelkast. Een kuipje geopende margarine en halvarine zijn ongeveer vier weken houdbaar in de koelkast.

Door voeding veilig te bewaren, verklein je de kans dat je er ziek van wordt. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze artikelen over voedselinfectie en voedselvergiftiging.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.