Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
veld met granen

Volkoren producten

Wist je dat het eten van volkoren producten je kan helpen om het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2 te verlagen? Maar welke volkoren producten moet je dan precies eten? En wanneer mag je een product volkoren noemen? Dit én meer vertellen we je in dit artikel!

Welke granen zijn goed voor je?

Graan bestaat uit het vlies, kiem en kiemwit. Volkoren granen bevatten alle drie deze onderdelen, terwijl granen, zoals bloem, alleen het kiemwit bevatten. Volkoren granen hebben een cholesterolverlagend effect en leveren je hart vitamines en antioxidanten, waardoor het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2 verlaagt.

De volgende voedingsmiddelen bestaan uit hele granen:

  • Zilvervliesrijst
  • Haver
  • Giest
  • Boekweit
  • Rogge

Zoals we net al zeiden valt bloem niet onder de hele granen. Hierdoor bevat het geen vezels en andere belangrijke voedingsstoffen die je kunnen helpen om het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2 te verlagen. Volkorenbloem valt bijvoorbeeld wel onder de hele granen.

Tips over granen

Je vraagt je misschien af hoe je aan je dagelijkse hoeveelheid graan kunt komen via je voeding. Wij geven je daarom een aantal tips die hierbij kunnen helpen:

  • Je kunt beter meergranen of volkoren brood en zilvervliesrijst eten, in plaats van witbrood of gewone witte rijst. Het is vaak net zo lekker en vult ook nog eens beter!
  • Je kunt aan soepen, stoof- en hutspot hele granen toevoegen, zoals gerst of neem er een roggebroodje bij.
  • Eet lekker een bak popcorn. Dat is namelijk een hele graan, maar pas op met de hoeveelheid boter en zout!

Pas op met wat er op de voedingslabels staat

Het is belangrijk om op te letten met wat er op de voedingslabels staat. Vaak zijn producten met de woorden ‘100%-tarwe’ of ‘zevengranen’ geen producten met hele granen. Ook als je denkt goed bezig te zijn door volkoren crackers in je winkelmandje te stoppen, willen we je toch adviseren om op te letten. Veel verpakking zijn namelijk misleidend. Zo mogen crackers, ontbijtkoek, beschuit en knäckebröd al ‘volkoren’ genoemd worden als ze voor minimaal 50% uit volkorenmeel bestaan. Lees daarom goed de etiketten als je volkoren producten wilt kopen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.