Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Wortels en pan

Wortels

Wortels zijn een groentesoort, en groentes zijn gezond vanwege de vele vitaminen, mineralen en voedingsvezels die ze bevatten. Maar wat maakt een wortel eigenlijk zo gezond? En zijn wortels echt zo goed voor je ogen als altijd wordt gezegd? Je leest het in dit artikel. 

Waarom zijn groenten zo gezond?

Veel groenten bevatten voedingsvezels en weinig calorieën. Dat betekent dat je al snel een vol gevoel hebt als je groenten eet. Je krijgt echter niet veel calorieën binnen, wat handig kan zijn wanneer je op gewicht probeert te blijven.

Daarnaast bevatten groenten allerlei gezonde stofjes die ons lichaam kunnen helpen gezond te blijven: voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Hoeveel voedingsstoffen er in groente zit, hangt af van de groentesoort. En zelfs daarbinnen kunnen verschillen bestaan. De hoeveelheid voedingsstoffen in groente hangt af van:

  • Het ras van de groente,
  • Het seizoen waarin het groeit,
  • De bodem waarin het groeit,
  • De bemesting die de groente krijgt en
  • Het klimaat waarin de groente groeit.

Wat maakt een wortel zo gezond?

Wortels behoren tot knolgewassen en bevatten allerlei mineralen (zoals kalium, natrium, calcium en fosfor) en vitaminen (zoals vitamine B, vitamine E en betacaroteen). Hieronder volgt een uitleg over betacaroteen.

Betacaroteen

Betacaroteen is een stof die in worteltjes zit. Betacaroteen bevat op zijn beurt weer carotenoïden. Carotenoïden zijn kleurstoffen die voorkomen in planten, bacteriën en dieren. Deze worden in je lichaam omgezet in vitamine A. Vitamine A helpt bij het gezond houden van de huid en helpt om scherp te blijven zien. Daarnaast heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem. Pas wel op dat je niet te veel vitamine A binnenkrijgt. Zeker bij kinderen en zwangere vrouwen is het belangrijk om daar goed op te letten.

Flavonoïden

Flavonoïden zijn geen voedingsstoffen, maar antioxidanten. Antioxidanten kunnen eraan bijdragen dat vrije radicalen geen schadelijke effecten meer kunnen hebben. Vrije radicalen ontstaan van nature in ons lichaam, tijdens het proces van zuurstof verwerkingen. Zuurstof hebben we uiteraard nodig, maar een heel klein deel van het zuurstof dat ons lichaam binnenkomt, wordt omgezet in vrije radicalen. Die kunnen schade toebrengen aan organen en ontstekingen veroorzaken. Antioxidanten kunnen helpen dit proces tegen te gaan.

Zijn wortels goed voor je ogen?

Je hoort misschien wel vaker dat wortels goed zijn voor je ogen. Dat klopt! Dat heeft alles te maken met de vitamine A die je lichaam binnenkrijgt bij het eten van worteltjes. Vitamine A kan namelijk helpen je netvlies om licht om te zetten in signalen naar de hersenen. Door een tekort aan vitamine A kun je mogelijk nachtblindheid of droge ogen krijgen. Je oogsterkte kun je helaas niet verbeteren door wortel te eten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.