Vertraging op bezorgen van bestellingen.Lees meer

Wortels en pan

Wortels zijn gezond, maar waarom?

Wortels behoren tot groente, en groente is gezond vanwege de vele vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Maar wat maakt een wortel eigenlijk zo gezond? Welke vitaminen en mineralen vind je in een wortel? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Waarom zijn groenten zo gezond?

Veel groenten bevatten voedingsvezels en weinig calorieën. Dat betekent dat je al snel een vol gevoel hebt als je groenten eet, ze zijn namelijk heel voedzaam. Je krijgt echter niet veel calorieën binnen, wat handig kan zijn wanneer je op gewicht probeert te blijven.

Daarnaast bevatten groenten allerlei gezonde stofjes die ons lichaam kunnen helpen gezond te blijven: voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Hoeveel voedingsstoffen er in een groente zit hangt af van de groentesoort. Zelfs daarbinnen kunnen echter verschillen bestaan. De hoeveelheid voedingsstoffen in een groente hangt af van:

  • het ras van de groente,
  • het seizoen waarin het groeit,
  • de bodem waarin het groeit,
  • de bemesting die de groente krijgt en
  • het klimaat waarin de groente groeit.

Wat maakt een wortel zo gezond?

Wat maakt een wortel gezond? Wortels behoren tot knolgewassen en bevatten allerlei mineralen (zoals kalium, natrium, calcium en fosfor) en vitaminen (zoals verschillende vitamine B, vitamine E en betacaroteen). Hieronder volgt een uitleg over betacaroteen.

Betacaroteen

Betacaroteen is een stof die in worteltjes zit. Betacaroteen bevat op zijn beurt weer carotenoïden. Carotenoïden zijn kleurstoffen die voorkomen in planten, bacteriën en dieren. Deze worden in je lichaam omgezet in vitamine A. Vitamine A kan een positief effect hebben op je huid en ogen. Daarnaast kan het helpen bij de groei en kan het bijdragen aan je weerstand. Pas wel op dat je niet te veel vitamine A binnenkrijgt, zeker bij kinderen en zwangere vrouwen is het belangrijk daar goed op te letten.

Flavonoïden

Flavonoïden zijn geen voedingsstoffen, maar antioxidanten. Antioxidanten kunnen eraan bijdragen dat vrije radicalen geen schadelijke effecten meer kunnen hebben. Vrije radicalen ontstaan van nature in ons lichaam tijdens het proces van zuurstof verwerkingen. Zuurstof hebben we uiteraard nodig, maar een heel klein deel van het zuurstof dat ons lichaam binnenkomt, wordt omgezet in vrije radicalen. Die kunnen schade aan organen en ontstekingen veroorzaken. Antioxidanten kunnen helpen dit proces tegen te gaan.

Zijn wortels goed voor je ogen?

Je hoort misschien wel vaker dat wortels goed zijn voor je ogen. Dat klopt! Dat heeft alles te maken met de vitamine A die je lichaam binnenkrijgt bij het eten van worteltjes. Vitamine A kan namelijk helpen je netvlies om licht om te zetten in signalen naar de hersenen. Door een tekort aan vitamine A kun je mogelijk nachtblindheid of droge ogen krijgen. Je ogen zeggen dus geen nee tegen vitamine A! Je oogsterkte kun je echter niet verbeteren door alleen worteltjes te eten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.