rode pepers

Voeding waardoor je zweet of stinkt

Misschien heb je je wel eens afgevraagd waarom je op een bepaalde dag meer zweet of stinkt dan normaal. Eén van de oorzaken van overmatig zweten en stinken is voeding. Je kunt tijdens en vlak na het eten al zweten en vaak heb je ook de volgende dag last van onaangename geuren, zoals stinkend zweet, urine en een stinkende adem. De volgende voedingsmiddelen lokken zweten en een onaangename geur uit:

Pittig voedsel

De één kan er beter tegen dan de ander: pittig eten. Waarschijnlijk ben je er al mee bekend, maar je kunt aardig gaan zweten van een hete peper of een flinke hap sambal. De warmte die je ervaart, is afkomstig van een bestanddeel van rode pepers: capsaïcine. Dit bestanddeel stimuleert de zenuwen in je mond, waardoor je lichaam denkt dat je het warm hebt. Als reactie hierop ga je zweten.

Koffie en cola

Koffie en cola kunnen ook boosdoeners van overmatig zweten zijn, doordat ze cafeïne bevatten. Cafeïne verhoogt je hartslag, waardoor je kunt gaan zweten. De reactie verschilt per persoon: sommige mensen zijn gevoeliger voor cafeïne dan anderen. Zweet je ook door alcohol? Dat is niet gek! Alcohol heeft namelijk een soortgelijk effect als cafeïne.

Zweten én stinken van voedsel

Zweten van voedsel hoeft niet direct te leiden tot een onaangename geur. Is dit wel het geval? Dit komt dan door stoffen die vrijkomen zodra de voeding wordt verwerkt in je lichaam. Deze stoffen belanden in je bloedbaan en komen als vervelende geur tot uiting via zweet, urine en adem.

Let op bij het volgende voedsel!

  • Knoflook en eetbare familieleden van knoflook, zoals ui. Zwavel veroorzaakt die vervelende geur.
  • Groenten afkomstig van de kruisbloemfamilie, zoals boerenkool, spruitjes, kool, broccoli en bloemkool. Zwavel en bepaalde kruiden (bijvoorbeeld curry en komijn) veroorzaken onaangename geurtjes.
  • Overmatig vlees eten. Ook hierdoor kun je een onaangename lichaamsgeur ontwikkelen.

Hoe wordt de stank door voedsel veroorzaakt?

De ene persoon stinkt wel van een bepaald soort voedingsmiddel en de ander niet. Dit heeft te maken met de volgende factoren:

  • Genen
  • Samenstelling van enzymen van je speeksel dat voedsel afbreekt
  • Hoeveelheid voedsel dat je binnenkrijgt (dat een geur veroorzaakt)

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.