Vertraging op bezorgen van bestellingen.Lees meer

Groente wassen

Groente wassen

Wist je dat een krop sla barst van de bacteriën, parasieten en virussen? Niet zo gek dus dat je behoorlijk ziek kunt worden als je groente niet wast. Ongeveer een miljoen Nederlanders lopen jaarlijks een voedselvergiftiging op door zich niet te houden aan hygiënische maatregelen. Maar hoe krijg je nu die ziekteverwekkers uit je groente? Lees snel verder!

Hoe moet je groente wassen?

Je kunt het beste alle groenten te wassen, of je die nu rauw of gekookt eet. Was eerst je handen, want daar kunnen ook veel bacteriën op zitten. Was daarna de groente door het onder koud water te zetten en grondig af te spoelen. Vervolgens kun je de groente snijden.

De meeste bacteriën zitten op buitenkant

Als het kan kun je het beste de buitenste bladeren weghalen, bijvoorbeeld bij een krop ijsbergsla of andijvie. Op de buitenkant bevinden zich namelijk de meeste bacteriën en parasieten. Ook kunnen in de supermarkt andere mensen de groente aangeraakt hebben. Nadat je de buitenkant hebt weggehaald moet weer je handen wassen om verdere verspreiding van de ziekmakers te voorkomen.

Bewaar groente niet te lang

Verpakte sla uit de winkel kun je het beste binnen één of twee dagen kunt opeten. De kwaliteit van de sla is op de dag van de uiterste houdbaarheid meestal niet best meer. Onverpakte groente kun je ook niet lang in de koelkast bewaren. De listeria-bacterie die in je koelkast woont, is namelijk dol op gekoelde groente. Deze bacterie kan voedselinfectie veroorzaken.

Hoe zit het met bestrijdingsmiddelen?

Op groente en fruit kunnen resten van bestrijdingsmiddelen zitten. In Nederland is het gelukkig zo dat vrijwel alle groente en fruit in supermarkten hier geen problemen bij veroorzaken. In sommige buitenlandse groenten kunnen wel meer bestrijdingsmiddelen zitten. Het gaat gelukkig om zo weinig resten dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Schillen en wassen is dus niet nodig om restanten van bestrijdingsmiddelen te verwijderen.

Nitraat en nitriet

Nitraat komt voor in veel bladgroenten. Deze stof wordt in het lichaam omgezet tot het schadelijke nitriet. Nitraat zit in andijvie, bleekselderij, postelein, raapstelen, waterkers, rode biet, snijbiet, sla, spinazie, spitskool, chinese kool, koolrabi, venkel en rucola. Dit betekent gelukkig niet dat je deze groenten niet moet eten. Je kunt deze groente wel beperken tot twee keer per week. Combineer deze groente ook niet met vis, omdat slecht kan reageren met de eiwitten uit vis. De hoeveelheid in spinazie en kropsla kun je tot 30% verminderen door de groente te wassen en door bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren te verwijderen. Je voorkomt nitrietvorming door de groente bij een lage temperatuur te bewaren en zo snel mogelijk op te eten.

Wat zijn de symptomen dat je besmet voedsel hebt gegeten?

De bacteriën, virussen of parasieten in groenten kunnen een voedselinfectie of - vergiftiging veroorzaken. Dit kan leiden tot een ontsteking van de darmen, maag of andere organen. Symptomen die mogelijk optreden zijn:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree
  • Buikpijn
  • Buikkramp
  • Koorts

Je krijgt minimaal acht uur na het eten van besmette groenten pas symptomen van voedselinfectie. Soms heb je zelfs geen enkel symptoom. De symptomen van een voedselvergiftiging ontstaan sneller: meestal binnen een paar uur na het eten van besmette groenten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel waar onze medewerkers voor je klaarstaan.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.