Emoties en eten
<p>Vroeger aten we om te overleven. Als we honger hadden gingen we op jacht en moesten we hard werken om aan voedsel te komen. Je zou denken dat we nog steeds eten omdat we honger hebben en moeten overleven. Toch blijkt dit tegenwoordig vaak anders te zijn. Sinds de Industriële revolutie is er eten in overvloed en daardoor zijn er andere redenen ontstaan om te eten.</p>
Vroeger aten we om te overleven. Dit blijkt tegenwoordig vaak anders te zijn. Sinds de industriële revolutie is er eten in overvloed en daardoor zijn er andere redenen ontstaan om te eten. Wat zijn de redenen om (meer) te gaan eten? In dit artikel lees je er alles over.
Wat zijn de redenen om te gaan eten?
Hieronder hebben we de redenen om te gaan eten voor je op een rijtje gezet. We eten:
- Uit verveling
- Omdat het gezellig is
- Omdat het lekker is
- Omdat we stress hebben
- Omdat we het verdiend hebben
- Omdat we verdrietig zijn
Al deze redenen hebben niet veel te maken met het stillen van honger, maar komen voort uit emoties. We eten soms omdat we direct reageren op de emoties die we ervaren. Het komt ook voor dat we eten we om de emoties die we ervaren te onderdrukken, omdat we ze eigenlijk liever niet willen voelen. Het vervelende daaraan is dat we te veel onnodig eten. Soms ontstaan er zelfs eetbuien, waardoor je je rot kan gaan voelen en je overgewicht kan ontwikkelen.
Omgaan met emoties
Het kan zijn dat je het lastig vindt om met emoties om te gaan. Maar maak je niet druk, je bent niet de enige. Sommige mensen hebben dit als kind niet echt geleerd. Wat vaak voorkomt is dat je hebt geleerd emoties “op te lossen” met eten.
Misschien kreeg je als kind altijd een snoepje als je verdrietig was of mocht je een zak snoep uitzoeken als je gewonnen had met sporten. In plaats van de emoties van verdriet of blijdschap volledig te omarmen en er de ruimte voor te geven, werd er meteen zoetigheid aan gekoppeld. Het kan zijn dat dit nog steeds in je systeem zit, misschien zelfs zonder dat je het zelf doorhebt. Maar wellicht doe je dit in sommige gevallen nog steeds hetzelfde. Je staat niet stil bij je emoties, maar reageert er direct op als je ze voelt. In veel gevallen door te eten.
Je herinnert je vast wel een moment waar je een dubbele portie at omdat je alleen was, of een hele zak chips leeg at op de bank. En dat is helemaal niet gek, want misschien heb je dit wel zo geleerd. We willen emoties niet voelen en door te eten voelen we ons beter. Helaas is dit een tijdelijke oplossing en los je er verder niets mee op. Sterker nog, het kan slecht zijn voor je.
Om van je emotionele eetbuien af te komen en af te vallen als dat nodig is, is het dus belangrijk dat je je emoties leert accepteren, zonder er iets mee te doen. De volgende vijf emoties veroorzaken de meeste eetbuien:
1. Emoties die voortkomen uit verdriet
Verdriet is een emotie die soms moeilijk is om te ontvangen. Toch hoort verdriet bij het leven. Het komt en het gaat en het is eigenlijk niets anders dan een blije of boze emotie. Als je je verdriet niet wilt voelen kan het heel verleidelijk zijn om zoetigheid te gaan eten. Je hersenen weten dan namelijk dat je je (tijdelijk) goed gaat voelen door suiker.
Op het moment dat je besluit om toe te geven aan die drang maakt je lichaam het stofje dopamine aan, wat ervoor zorgt dat je je even een stuk beter voelt. Daarnaast speelt ook het gelukshormoon serotonine een belangrijke rol. Als je veel verdriet hebt kan het zijn dat je serotoninegehalte laag is. Door suiker of snelle koolhydraten te eten gaat je lichaam deze stof weer aanmaken en voel je je al snel beter.
Heb je verdriet? Laat je dan niet verleiden door lekker eten, maar neem de tijd om je verdriet te ervaren. Ga zitten op de bank en laat het er gewoon zijn. Huil als je daar behoefte aan hebt. Je zal zien dat het gevoel verdwijnt zonder dat je daar iets voor hoeft te doen, of iets voor hoeft te eten.
2. Emoties die voortkomen uit stress
Stress uit zich bij iedereen anders en kan verschillende emoties met zich mee brengen. Bij de meeste mensen ontstaan gevoelens van spanning, rusteloosheid of neerslachtigheid. Het kan zijn dat je geen hap meer door je keel krijgt, maar het kan ook de reden zijn waardoor je juist te veel eet.
Stress uit zich soms als een ongemakkelijk gevoel in de buik, wat je kunt verwarren met honger. Als je veel stress hebt maakt je lichaam continu het stresshormoon cortisol aan. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zuiniger met energie omgaat en kan de vetverbranding negatief beïnvloeden. Als je door stress regelmatig te veel eet, zal je lichaam dit opslaan waardoor overgewicht kan ontstaan.
Heb je veel stress? Eet het niet weg, maar ga op zoek naar de achterliggende oorzaak en oplossing. Werk je te veel? Of voel je je niet lekker in je relatie? Doe een stapje terug en maak meer tijd voor jezelf vrij om te ontspannen. Wandelen in de natuur, yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen je daarbij helpen.
3. Emoties die voortkomen uit eenzaamheid
Als je veel alleen bent en vaak eenzaamheid ervaart, kan dit een groot gevolg hebben op je eetgedrag. Het is makkelijk om als je alleen bent meer te eten dan je eigenlijk zou willen. Niemand houdt je in de gaten en door het eten voel je je tijdelijk een stuk beter. Het geeft even troost doordat je endorfine aanmaakt. Dit zorgt ervoor dat je niet naar het echte gevoel van eenzaamheid toe hoeft. Dit kan er voor zorgen dat je in een patroon terecht komt waarbij dit zich keer op keer herhaalt.
Het gevoel van eenzaamheid mag er gewoon zijn. Je bent ook zeker niet de enige die zich wel eens eenzaam voelt. Heb je langdurig eenzame gevoelens? Probeer hier dan een oplossing voor te zoeken. Ga dingen doen die je leuk vindt om nieuwe mensen te ontmoeten, schrijf je bijvoorbeeld in bij een sportclub.
4. Droevige emoties die voortkomen uit teleurstelling
Niet alles in het leven is altijd leuk. We komen allemaal in situaties terecht waarvan we gehoopt hadden dat ze anders zouden aflopen. Je ontkomt dan ook niet aan af en toe een teleurstelling. Het kan op zulke momenten verleidelijk zijn om veel lekkers te eten.
Als je merkt dat dit bij jou vaak voorkomt, spreek dan met jezelf af om de volgende keer het tegenovergestelde te doen van wat je normaal doet. Ga bijvoorbeeld sporten, wandelen of iets leuks doen als je merkt dat je teleurgesteld bent en accepteer het moment zoals het is.
5. Blije emoties die voortkomen uit geluk
Ook blij zijn en een gelukkig tevreden gevoel ervaren kan leiden tot onnodig eten. Hier wordt vaak een beloning aan gekoppeld. Het gaat goed, dus dat moet gevierd worden. Probeer te genieten van die blije gevoelens zonder daarbij iets te eten of te drinken. Deel je geluk met de mensen om je heen en geniet ervan.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan