Vertraging op bezorgen van bestellingen.Lees meer

Waarom zijn komkommers gezond?

Waarom zijn komkommers gezond?

Komkommers worden als gezond bestempeld, terwijl deze groente voor zo’n 95 procent uit water bestaat. Ondanks al dat water bestaat komkommer uit veel meer stoffen. Wat maakt komkommers gezond?

Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond?

Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand. Een laag vitamine K gehalte wordt geassocieerd met een hoger risico op botbreuken. Bovendien verbetert vitamine K de opname van calsium in het lichaam.

Waarom zijn antioxidanten gezond?

Antioxidanten staan onder andere bekend om hun ontstekingsremmende werking en kunnen daarom veel betekenen voor je lichaam. De antioxidant fisetin zit in komkommer en blijkt een positieve werking te hebben op je hersenen; het zou je hersenen beschermen tegen neurologische ziekten. Een andere antioxidant in komkommer, polyfenol, zou het risico op kanker en hartziekten verminderen.

Last van obstipatie? Eet komkommer mét schil!

De schil van een komkommer bevat vezels die obstipatie tegen kunnen gaan. Vezels houden namelijk water vast in je lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Bovendien bevat de komkommer zelf ook veel water, waardoor het een ideaal voedingsmiddel is bij verstopping. De combinatie van water en vezels zorgen dat harde ontlasting zachter en soepeler wordt.

Komkommer hydrateert je lichaam

Niet alleen komkommers bestaan grotendeels uit water, het menselijk lichaam ook. Het heeft dan ook constant water nodig om uitdroging te voorkomen. Het lichaam van een volwassene heeft dagelijks behoefte aan twee liter vocht, wat te vergelijken is met zes tot acht glazen water per dag. Uitdroging herken je aan een slap gevoel, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. In een ernstig geval kun je ook last krijgen van een snelle of zwakke pols, stemverlies, vaat- en spierkrampen, ingezonken ogen en bewusteloosheid.

Helpt komkommer tegen een slechte adem?

Heb je een droge mond en daardoor een slechte adem? De vezels en het water in komkommer stimuleren de speekselproductie. Het speeksel bestrijdt op zijn beurt de bacteriën in je mond die een slechte adem veroorzaken. Vervolgens houdt speeksel de algehele mondgezondheid in balans.

Waarom een komkommer als gezond tussendoortje?

Grijp je snel naar suikerrijke koekjes en andere ongezonde tussendoortjes? Dan kan komkommer een goede vervanger zijn. Voor een meer verzadigd gevoel combineer je het met hummus of een andere gezond dip.

Weetjes over de komkommer:

In de wetenschap worden komkommers ook wel cucumis sativus genoemd. De komkommerfamilie is een grote familie. Naast komkommers behoren onder andere courgettes, augurken, pompoenen en watermeloenen tot de komkommerachtigen. Een komkommer kan veel verschillende vormen en kleuren hebben, zoals geel en oranje. De grootste komkommer ooit groeide in zuid China. Deze was zo’n 1,7 meter lang en woog bijna 70 kilo.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.