vrouw met spijkerbroek en witte crop top

Orgaanvet

Wat is orgaanvet?

Orgaan (ook wel visceraal vet genoemd) is lichaamsvet dat zich rond je organen vastzet. Ook als je slank bent, kun je relatief veel orgaanvet hebben. Vooral bij mannen die weinig bewegen wordt vet snel rond de organen opgeslagen.

Waarom is orgaanvet gevaarlijk?

Vet dat opgeslagen ligt rond de organen is van de buitenkant een stuk minder zichtbaar dan vet dat net onder de huid ligt. Daardoor heb je misschien niet door dat je een verhoogd risico hebt op bepaalde aandoeningen die traditioneel met overgewicht geassocieerd worden, zoals een hoge bloeddruk of diabetes type 2. Je ziet er immers gewoon fit uit.

Vet dat rond de organen ligt, is actiever en maakt meer stofjes aan dan vet dat elders opgeslagen is. Stofjes die orgaanvet aanmaakt, bevorderen bijvoorbeeld ontstekingen en zorgen voor een verstoord immuunsysteem. Hierdoor kun je suikerziekte ontwikkelen.

Maar ook de organen zelf gaan minder goed werken als er veel vet omheen zit. Vooral de lever is hierbij kwetsbaar. Een vette lever kan zijn ontgiftende functies minder goed uitvoeren en produceert LDL-cholesterol. Daarnaast loop je een hoger risico op een ontstoken lever.

Is de BMI-index dan nog waardevol?

Heeft je BMI-waarde nog wel betekenis als je slank bent maar wel veel orgaanvet hebt? Jazeker, want overgewicht brengt meer gezondheidsrisico’s met zich mee dan de risico’s door orgaanvet. Houd dus ook gewoon je BMI in de gaten.

Hoe kom je van orgaanvet af?

Een crashdieet volgen heeft nooit zin. Een gezonde levensstijl wel. Dat betekent dus: regelmatige lichaamsbeweging en een gevarieerd, gezond eetpatroon. Lees bijvoorbeeld eens onze artikelen over afvallenvoeding en bewegen, je buikomvang en tips om te beginnen met sporten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.