marktkraam en parasol van boven gefotografeerd

PDS-dieet

Heb jij last van het prikkelbare-darmsyndroom? Vervelend! Dan kun je waarschijnlijk niet alles meer eten. Waar je darmen precies extra gevoelig voor zijn, verschilt per persoon. Daarom moet je waarschijnlijk eerst een beetje proberen voordat je weet welke eetgewoonten voor jou werken. Wil je weten welke diëten er zijn voor mensen met PDS? Lees dan verder!

Het prikkelbare-darmsyndroom en je eetgewoonten

Als je PDS hebt, zijn je darmen gevoeliger dan gemiddeld. Het verschilt per persoon voor welke producten en voedingsstoffen je darmen extra gevoelig zijn. Daarom is er niet één dieet te verzinnen voor alle mensen met PDS.

Heb jij PDS en wil je onderzoeken voor welke voedingsstoffen je gevoeliger bent? Dan raden wij je aan om contact op te nemen met een diëtist. In overleg kun je een van onderstaande diëten uitproberen. De diëtist helpt je om vast te stellen welke voedingsstoffen problematisch zijn voor jou en let erop dat je niet te weinig vitamines en mineralen binnen krijgt. Ook zijn er speciale foodblogs te vinden voor mensen met PDS.

Het FODMAP-dieet

FODMAP is de overkoepelende term voor bepaalde koolhydraten die klachten kunnen veroorzaken bij mensen met PDS. FODMAP staat voor 'Fermenteerbare Oligosacchariden Disacchariden Monosacchariden And Polyolen'. Deze koolhydraten worden slecht of niet opgenomen in de dunne darm. Daardoor krijg je darmklachten: buikpijn, diarree, een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Bij het FODMAP-dieet vermijd je bepaalde koolhydraten die bij jou mogelijk je PDS-klachten veroorzaken. Hieronder lees je welke koolhydraten in welke voedingsmiddelen voorkomen.

Oligosacchariden

De volgende voedingsmiddelen bevatten veel oligosacchariden en kun je dus beter vermijden:

  • Fruit: nectarines, kaki, watermeloen en witte perzik
  • Granen en zetmeel: tarwe-, rogge- en gerstproducten (zoals brood en pasta), couscous en crackers
  • Groenten: aardperen, artisjokken, asperges, beetwortel, bosuitjes, doperwten, haricots verts, knoflook, alle soorten kool, okra, prei, radicchio, spruitjes, tuinbonen, uien, venkel, witlof en kruidenmixen met knoflook en ui
  • Peulvruchten en noten: bruine bonen, cashewnoten, flageolets, kapucijners, kidneybonen, kikkererwten, limabonen, linzen, pistachenoten, sojabonen, spliterwten en witte bonen

Tot slot kun je inuline ook beter vermijden. Deze stof wordt ook vaak ‘vezels’ genoemd en komt voor in een aantal bewerkte voedingsmiddelen, zoals melkproducten met weinig vet, producten ‘verrijkt met vezels’ of ‘met een hoog vezelgehalte’ en voedingssupplementen.

Disacchariden

Zuivelproducten bevatten lactose, een disaccharide die PDS kan verergeren. Vermijd dus de volgende voedingsmiddelen:

  • Kaas: geitenkaas, hüttenkäse, ricotta, roomkaas, schapenkaas, smeerkaas, smeltkaas, verse kaas en zachte kazen (zoals geitenkaas)
  • Melk(producten): chocolademelk, karnemelk, kefir, koffiemelk, kwark, melk van dierlijke afkomst, probiotica, room (crème frâiche, slagroom, zure room), vla, yoghurt en ijs

Monosacchariden

Fructose (vruchtensuiker) is een monosaccharide die PDS kan verergeren. Heb je klachten na het eten van fruit? Probeer het dan verspreid over de dag te eten. Fructoserijke voedingsmiddelen zijn onder andere:

  • Dranken: appelsap, geconcentreerd vruchtensap, smoothies en vruchtensappen bestaande uit fructoserijk fruit
  • Fruit: appels, blikfruit op eigen sap, fruitrepen, gedroogd fruit, kersen, mango’s, peren, vijgen en watermeloen
  • Groenten: asperges, artisjokken en sugar snaps
  • Honing en stroop: appelstroop, honing en perenstroop
  • Zoetstoffen: fructose en (gedroogde) glucose-fructosestroop

Polyolen

Polyolen worden vaak gebruikt als zoetstof of om vocht vast te houden. Ze zitten in de volgende voedingsmiddelen:

  • Dranken: appelsap, smoothies en vruchtensappen bestaande uit fructoserijk fruit
  • Fruit: appels, abrikozen, kersen, lychees, nectarines, peren, perziken, (gedroogde) pruimen, watermeloen en zwarte bessen
  • Groenten: avocado, bloemkool, paddenstoelen en peultjes
  • Voedingsmiddelen die light, suikervrij of koolhydraatarm zijn. Op de ingrediëntenlijst staat dan bijvoorbeeld: malitol (E965), mannitol (E421), sorbitol (E420) of xylitol (E967).

Het eliminatiedieet

Door systematisch bepaalde voedingsmiddelen of producten met bepaalde voedingsstoffen weg te laten uit je eetpatroon, kun je erachter komen welk eten je darmstelsel extra prikkelt. Let op dat je geen tekort aan vitamines of mineralen opbouwt terwijl je bepaalde voedingsmiddelen vermijdt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.