Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Peterselie

Peterselie

Strooi jij ook de peterselie rijkelijk over je gerechten? Blijf dat vooral doen! Peterselie staat vooral bekend als smaakmaker. De gezondheidsvoordelen van dit kruid zijn echter minder bekend. Wij hebben daarom vijf belangrijke gezondheidsvoordelen van peterselie voor je op een rij gezet.

1. Draagt bij aan sterke botten

Peterselie is zeer rijk aan vitamine K, wat helpt in de ondersteuning voor sterke en gezonde botten. Het zorgt ervoor dat calcium beter kan worden opgenomen en dat je minder calcium uitplast. Ook helpt deze vitamine bij de aanmaak van bepaalde eiwitten in je botten. Een tekort aan vitamine K kan de kans op osteoporose en botbreuken vergroten.

2. Gezond voor je hart en bloedvaten

Peterselie bevat veel vitamine B11, beter bekend als foliumzuur. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in allerlei processen in je lichaam en kan onder andere bijdragen aan het gezond houden van je hart en bloedvaten. Foliumzuur is daarnaast ook nodig voor het aanmaken van witte en rode bloedcellen. Voor zwangere vrouwen is het extra belangrijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen, omdat het de ontwikkeling van de ongeboren baby beïnvloedt.

3. Rijk aan vitamine C

Peterselie bevat een goede hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine heeft veel verschillende functies in ons lichaam. Het beschermt onze lichaamscellen en staat bekend als een immuunsysteembooster die virussen kan helpen afremmen of zelfs inactiveren. Verder bevordert vitamine C de opname van ijzer en de vorming van bindweefsel.

4. Bron van ijzer

Peterselie is een goede bron van ijzer. Vitamine C, die ook in dit kruid te vinden is, helpt je om ijzer beter op te nemen. Het ijzer uit peterselie kan je onder andere helpen bij het voorkomen van vermoeidheid en bloedarmoede.

5. Bron van provitamine A

Naast vitamine C en ijzer bevat peterselie ook veel provitamine A. Provitamine A wordt ook wel bètacaroteen genoemd en wordt in je lichaam omgezet in vitamine A. Deze vitamine is onder andere belangrijk voor je immuunsysteem, gezonde ogen, sterke botten en sterke tanden. Ook helpt het om je huid van binnenuit te beschermen tegen schadelijke uv-straling.

Gebruik vaker peterselie!

Peterselie is een goede bron van provitamine A, vitamine C, ijzer en foliumzuur. Het helpt om je lichaam gezond te houden. Peterselie kan een rol spelen in het voorkomen van hart- en vaatziekten. Voeg daarom lekker vaak peterselie aan je maaltijden en sauzen toe, of maak er een frisse groene smoothie mee. Verse peterselie is de beste keuze, omdat de gedroogde vorm minder vitamines bevat.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel waar onze medewerkers voor je klaarstaan.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.