Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Zes goede redenen om rabarber te eten

Rabarber

Over de smaak van rabarber zijn de meningen verdeeld. Je vindt het of erg lekker of juist niet. Over één ding kunnen we het echter eens zijn: rabarber is ontzettend gezond. In dit artikel lees je zes belangrijke gezondheidsvoordelen van deze groente.

1: Rabarber is een bron van antioxidanten

Rabarber bevat diverse antioxidanten. Deze helpen om je lichaam gezond te houden, doordat ze ervoor zorgen dat vrije radicalen je lichaamscellen niet beschadigen. Antioxidanten zijn onder te verdelen in verschillende groepen en soorten. Een van de antioxidanten soorten die in rabarber te vinden zijn, is luteïne. Luteïne staat bekend om het gezond houden van je ogen en huid.

2: Rabarber is rijk aan mineralen

Rabarber is een goede bron van diverse mineralen. Bijvoorbeeld van calcium, kalium en mangaan. Deze mineralen leveren verschillende gezondheidsvoordelen op:

  • Calcium draagt bij aan het behoud van sterke botten, een normale werking van de spieren, een normale bloedstolling en een normale werking van het zenuwstelsel.
  • Kalium is belangrijk om je hart en vaatstelsel gezond te houden, doordat het helpt om je bloeddruk onder controle te houden. Ook draagt het bij aan een gezonde spierfunctie.
  • Mangaan speelt op zijn beurt een rol bij je energiestofwisseling en het goed functioneren van diverse enzymen in je lichaam.

3: Sterke botten

Zoals je hebt kunnen lezen bevat rabarber calcium, wat bijdraagt aan het behoud van sterke botten. Daarnaast bevat rabarber ook een vitamine die een positief effect heeft op je botgezondheid, namelijk vitamine K. Deze vitamine wordt meestal genoemd om zijn rol bij onze bloedstolling, maar vitamine K is ook belangrijk voor onze botvorming.

4: Lager LDL-cholesterol

Het eten van rabarber kan je helpen bij het verlagen van je LDL-cholesterol. Dit is het type cholesterol dat het risico op hart- en vaatziektes kan verhogen. Tijdens een onderzoek kregen mannen met hoge cholesterolwaardes vier weken lang dagelijks 27 gram gemalen rabarber vezels te eten. Na deze vier weken was hun LDL-cholesterol maar liefst 9% lager. Niet alleen de vezels uit rabarber helpen je hierbij. Ook vezels uit andere bronnen kunnen een positief effect op je cholesterolwaardes hebben.

5: Optimale spijsvertering

Ons spijsverteringskanaal is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid. Zo heeft je darmflora bijvoorbeeld een groot effect op je immuunsysteem en op hoe je lichaam voedingsstoffen opneemt. Rabarber draagt bij aan een gezonde spijsvertering, dankzij de vezels die erin zitten. De vriendelijke bacteriën in je darmen voeden zich namelijk met deze vezels. Ook helpen vezels bij het soepel en regelmatig houden van je stoelgang, wat het risico op obstipatie verkleint.

6: Past goed in een dieet

Rabarber bevat weinig calorieën, maar voorziet je lichaam wel van belangrijke nutriënten en verzadigende vezels. Hierdoor helpt rabarber je om alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnen te krijgen en tegelijkertijd het aantal calorieën dat je consumeert onder controle te houden.

Rabarber en je gezondheid

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft rabarber je diverse belangrijke gezondheidsvoordelen te bieden. Met rabarber krijg je antioxidanten, mineralen en een flinke portie vitamine K binnen. Ook bevat deze groente veel vezels, wat zowel je darmflora als je cholesterolwaardes ten goede komt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.