Suikerverslaafd

Suiker- verslaafd

Ken je dat gevoel? Dat als je iets zoets eet, je meer wilt? Dit komt door bepaalde stofjes die vrijkomen als je suiker binnenkrijgt. Voor sommige resulteert dit in een suikerverslaving. Maar hoe verslavend is suiker? Waarom is suiker slecht voor je? En hoe kom je van deze verslaving af? Je leest het hier.

Hoe kan het dat suiker verslavend is?

Zodra je iets zoets proeft, gaat er een signaal naar je hersenschors. Dit is het deel van je hersenen dat smaken herkent. Het herkent suiker en dit triggert je beloningscentrum. Vervolgens komt het stofje dopamine vrij. Dit is een gelukshormoon dat ook vrijkomt bij drugsgebruik, seks, roken en lichamelijke inspanning. Dopamine geeft je een gelukkig gevoel. Daarom wil je vaak meer, in dit geval suiker.

Bestaat er zoiets als een suikerverslaving?

Er wordt veel gesproken over een zogenaamde suikerverslaving. Suiker zou minstens zo verslavend zijn als cocaïne, maar hier zijn geen bewijzen voor. Het volgende kan wel worden aangetoond: drugs kan voor permanente veranderingen in de hersenen zorgen en suiker niet. Bij drugs neemt het aantal dopaminereceptoren af. Dit betekent dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Suiker doet dit niet. 

Waarom is suiker slecht voor je?

Op zich is er niet zo heel veel mis met suiker. Het probleem is de manier waarop we ermee omgaan. Als je een appel eet, een bron van natuurlijke fruitsuikers, krijg je ook veel vezels en vitamine C binnen. Dit totaalpakket zorgt ervoor dat de suikers op een goede en gecontroleerde manier door je lichaam worden verwerkt. Maar als je de appels perst tot appelsap, haal je de vezels weg en blijft er alleen suiker, water en vitamine C over. De balans is dan verstoord en suiker wordt veel sneller opgenomen.

Het grootste deel van de suikers die we binnenkrijgen is geraffineerde suiker. Een pure vorm waar geen vitamines of vezels meer bij zitten, bijvoorbeeld:

  • Kristalsuiker uit suikerbieten
  • Rietsuiker uit suikerriet
  • Glucose-fructosestroop uit aardappelen en maïs

Suiker in deze vorm is het hoofdbestanddeel van veel snacks en tussendoortjes.

Een ander gevaar is dat je niet vol zit. Neem bijvoorbeeld een glas appelsap. Hier zit al snel het sap van vier appels in, terwijl je nooit vier appels achter elkaar zou eten. Door het gebrek aan vezels krijg je niet het gevoel dat je vol zit, maar krijg je wél alle suikers binnen. Deze suikers zet je lichaam vervolgens om en slaat het op als vet. Ongeveer hetzelfde idee geldt voor drop; door het gebrek aan voedingsstoffen heb je geen vol gevoel, waardoor je door blijft eten en binnen no time de halve zak leeg hebt gegeten.

Wat betekent dit voor je energie?

Suiker levert natuurlijk veel energie, maar vaak doen we daar niets mee. Als je ervan uitgaat dat 1 gram suiker 4 calorieën levert en de gemiddelde zak zoete drop 74 gram suiker per 100 gram drop bevat, moet je minstens 75 minuten fietsen met een flink tempo om de energie van die halve zak te verbranden. Alle energie waar niets mee wordt gedaan, wordt opgeslagen als vet. Dit kan op lange termijn resulteren in overgewicht en soms zelfs in obesitas en diabetes type 2.

Een ander probleem is de schommeling in je bloedsuikerspiegel. De suiker geeft je eerst een soort boost: je voelt je energiek en gemotiveerd, maar al snel gaat dit over naar een suikerdip. Dan voel je je moe en krijg je zin in meer suiker. En daarna gebeurt weer precies hetzelfde.

Hoe kom je van een suikerverslaving af?

Er zijn allerlei manieren om van een suikerverslaving af te komen. Je kunt bijvoorbeeld helemaal geen suiker meer eten, maar je kunt ook beginnen met een kleinere stap. Vervang frisdranken en fruitsappen door water, koffie of thee.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.