gezond water drankje

Vijf gezonde voedingsstoffen

Antioxidanten, voedingsvezels en onverzadigde vetzuren zijn allemaal gezonde voedingsstoffen, maar een teveel ervan werkt averechts. Ons eten en drinken bevat veel verschillende voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eiwitten, vitaminen en vetten. Deze voedingsstoffen hebben dragen allemaal op hun eigen manier hun steentje bij aan je gezondheid. In dit artikel vertellen we je meer over vijf gezonde voedingsstoffen.

1. Voedingsvezels

Voedingsvezels zijn delen uit plantaardige producten. Je vindt ze vooral in groenten, fruit, brood en aardappelen. Voor mensen zijn deze vezels niet te verteren, ze worden namelijk niet afgebroken in de dunne darm. Voedingsvezels zijn strikt genomen dan ook geen voedingsstoffen, maar dat wil niet zeggen dat ze geen nut hebben. Integendeel! Ze zorgen namelijk voor een goede werking van de darmen en voorkomen verstopping. Ook kunnen ze bijvoorbeeld ook de vorming van aambeien voorkomen. Daarnaast bevatten voedingsvezels bijna geen calorieën, maar ze zorgen wel voor een vol gevoel.

2. Antioxidanten

Een antioxidant is een stof die ervoor zorgt dat levensmiddelen niet met zuurstof reageren, waardoor er geen schadelijke 'vrije radicalen' kunnen ontstaan. Deze deeltjes vind je bijvoorbeeld in sigarettenrook en vervuilde lucht. Ze kunnen je celstructuur en het DNA aantasten. Er zijn veel verschillende soorten antioxidanten, de bekendste zijn vitamine C en vitamine E. Ook bekend zijn de flavonoïden, die je vindt in fruit, groente en rode wijn. Daarnaast is het stofje ECGC, dat je onder andere vindt in groene thee, ook een bealngrijke antioxidant.

3. Onverzadigde vetzuren

Vet is essentieel voor je lichaam om te kunnen functioneren. Vet bestaat uit glycerol en vetzuren. Het is een belangrijke brandstof. Daarnaast vormen vetzuren een belangrijke bouwsteen voor onze cellen. Maar, je hebt gezond en ongezond vet. Het beste zijn vetten die onverzadigde vetzuren bevatten. Hoe hoger het gehalte, hoe zachter of vloeibaarder is het product. Je vindt deze vetten vooral in plantaardige olieën, dieethalvarines, margarine en vette vis.

4. Water

Water zit vrijwel overal in, ook in vast voedsel. Groenten en fruit bevatten zelfs heel veel water. Als energiebron is water ongeschikt, de belangrijkste functie is namelijk de afvoer van schadelijke stoffen. Weinig drinken kan leiden tot verstopping en uitdroging. Ook kan een gebrek aan vocht een negatieve invloed hebben op je afweersysteem. Een volwassene moet ongeveer anderhalve liter water per dag binnenkrijgen door te drinken. Daarnaast komt er, als het goed is, nog één extra liter water binnen via voeding. Nederlands kraanwater is net zo zuiver en gezond als bronwater uit een fles. Flessen mineraalwater bevatten soms extra mineralen, maar een teveel aan mineralen is weer slecht voor de nieren.

Let op: zoals met alles, is ook een teveel niet goed, zelfs bij water. Marathonlopers bijvoorbeeld hebben wel eens de neiging om meer water te drinken dan gezond is. Een halve liter water per uur is een veilige hoeveelheid. Watervergiftiging kan optreden als je extreem veel water drinkt: drie liter of meer water per uur. Te veel water kan leiden tot een coma en zelfs de dood.

5. Zout

Zout is belangrijk voor de vochtbalans van je lichaam. Het regelt je bloeddruk en is bovendien belangrijk voor de overdracht van prikkels in de cellen van je spieren en zenuwen. In zout zit veel natrium, maar ook andere mineralen zoals kalium, chloride en fosfaat. Zout wordt soms als iets slechts gezien. Dit komt doordat aan voedingsmiddelen vaak zout is toegevoegd als smaakversterker of conserveermiddel. Het gevolg is dat we in Nederland gemiddeld twaalf gram zout per persoon per dag eten. Dit is twee keer zo veel als ons lichaam nodig heeft. De belangrijkste zoutbronnen zijn brood, vlees(waren), soep en kaas.

Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Ook is te veel zout slecht voor je botten. Dit komt doordat je het teveel aan zout uitplast, samen met het mineraal calcium dat zo belangrijk is voor je bottenstelsel.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.