Is arachideolie gezond?

Arachideolie

Er zijn veel verschillende soorten oliën: de één gezonder dan de ander. Arachideolie behoort tot deze gezonde oliën. Deze oorspronkelijk uit Azië stammende olie wordt tegenwoordig ook veel in Europa gebruikt. Maar wat is het en waar is het goed voor? Je leest het hier.

Wat is arachideolie?

Arachideolie olie, geperst uit pinda’s. Daarom wordt het ook wel pindaolie genoemd. Het heeft dan ook een beetje een nootachtige smaak. Pinda’s bevatten veel vitamine B3, vitamine E en zink.

Je herkent de natuurlijke arachideolie aan de gele kleur en zoete smaak. Bewerkte arachideolie heeft een veel lichtere kleur en een neutralere smaak.

Onverzadigde vetzuren in arachideolie

De vetzuren in arachideolie zijn grotendeels onverzadigd. Dit is goed voor de vethuishouding van het lichaam. Voorbeelden van onverzadigde vetten zijn omega 3- en omega 6-vetzuren. Beiden zijn essentieel voor ons lichaam. In arachideolie zitten voornamelijk omega 6-vetzuren. Omega 6-vetzuren zijn goed voor:

  • De hart– en bloedvaten
  • Het versterken van je afweersysteem
  • Het ondersteunen van je hersenfuncties

Belangrijk is om ook genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen, alleen dan kun je de positieve effecten merken. Een goede balans tussen beide vetzuren is dus noodzakelijk.

Te veel arachideolie is niet goed

Wanneer je veel arachideolie gebruikt, is het belangrijk dat je daarnaast genoeg producten eet waar omega 3-vetzuren in zitten om het in balans te houden. Omega 3-vetzuren kunnen bijdragen aan:

  • Het reparatieproces van je cellen
  • Het remmen van ontstekingen
  • Het voorkomen van bloedstolselvorming
  • Het verlagen van de bloeddruk

Een goede balans is belangrijk, maar een te veel aan omega 6-vetzuren is niet goed voor je. Pas hiervoor op, want je krijgt al snel te veel binnen als je bewerkte voedingsmiddelen eet. Probeer daarom natuurlijk te eten. Eet ook voldoende vette vis, walnoten en lijnzaadolie. Om de juiste balans tussen de vetzuren te behouden.

Dus zorg voor een juiste verhouding van de vetzuren om ervoor te zorgen dat de functies van het lichaam goed werken. Slik eventueel omega 3-vetzuren bij in de vorm van een capsule als je niet voldoende vette vis eet.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.