Werken aan je gezondheid deze winter?

Doe de Mijn Gezondheid Check
glucose-fructosestroop

Glucose- fructosestroop

Glucose-fructosestroop is een zoetstof die ook wel maisstroop genoemd wordt. In Nederland wordt deze stof steeds vaker aan etenswaren toegevoegd. Maar wat is maisstroop nu eigenlijk en welke gevolgen heeft het op je lichaam? Wij vertellen er je alles over. Lees snel verder!

Wat is glucose-fructosestroop?

Glucose-fructosestroop (ook wel maïsstroop) wordt gemaak van maïs. Omdat het een goedkope zoetstof is, wordt het veel toegevoegd aan bijvoorbeeld jouw pizza, snoep, koek, sauzen en andere bewerkte producten. Ook in vruchtensappen uit pak vind je deze zoetstof veel. Deze stof is verslavend, waardoor het lastig is om er minder van binnen te krijgen.

Welke gezondheidsklachten kun je krijgen door glucose-fructosestroop?

Fructose (fruitsuiker) is een natuurlijke stof. Toch is het lichaam niet gemaakt om deze in grote hoeveelheden te verwerken. Fruit bevat in vergelijking met glucose-fructosestroop maar weinig fruitsuiker. Dit heeft een aantal gevolgen voor je lichaam:

  • Het lichaam wordt beschadigd door kwik. Dit zware metaal kan in het bloed terechtkomen bij overmatige inname van glucose-fructosestroop.
  • De werking van de lever wordt slechter. Fructose wordt door dit orgaan afgebroken. Grote hoeveelheden kunnen leiden tot leververvetting. Ook kan er littekenweefsel ontstaan, waardoor de lever gifstoffen minder goed kan verwerken.
  • Je kunt sneller aankomen. Glucose-fructosestroop onderdrukt de eetlust nauwelijks. Wanneer je iets zoets eet met glucose-fructosestroop, heb je daarna vaak weer zin in iets zoets. De kans is groot dat je hierdoor meer gaat eten en een eetbui krijgt.

Hoe vermijd je glucose-fructosestroop?

Glucose-fructosestroop is verwerkt in veel producten. De beste manier is om etiketten te lezen. Glucose-fructosestroop heeft de volgende schuilnamen:

  • HFCS
  • High Fructose Corn Syrup
  • Maisstroop

Er zijn een aantal andere soortgelijke zoetstoffen die je het beste kunt vermijden:

  • Glucose(siroop)
  • Fructose
  • Fructosesiroop
  • Agavesiroop
  • Vruchtenstroop

Fructose komt van nature voor in fruit, groente en peulvruchten. Deze natuurlijke vorm hoef je niet te vermijden, omdat het lichaam deze in kleine hoeveelheden aankan.
 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.