Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Mandarijnen in een boom

Mandarijnen

Heb je trek in een gezond en zoet tussendoortje? Dan is een mandarijn een goede keuze. Het kleine broertje van de sinaasappel is heerlijk zoet en zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Ideaal om gezond van te snoepen dus. In dit artikel vertellen wij je waarom mandarijnen een goede keuze zijn.

1: Sterke weerstand

Net als sinaasappels en andere citrusvruchten, zijn ook mandarijnen rijk aan vitamine C. Deze vitamine heb je nodig om je weerstand op peil te houden, waardoor je minder vatbaar wordt voor virussen en bacteriën. Dit komt onder andere doordat vitamine C bijdraagt aan de aanmaak van witte bloedcellen, welke een cruciale rol spelen bij je weerstand.

2: Betere ijzeropname

De vitamine C uit mandarijntjes helpt indirect ook bij de aanmaak van je rode bloedcellen. Voor de aanmaak van rode bloedcellen heb je namelijk ijzer nodig. Dit mineraal vinden we in twee vormen in onze voeding. Dierlijke producten bevatten heemijzer en plantaardige producten bevatten non-heemijzer. Ons lichaam neemt non-heemijzer minder goed op dan het heemijzer uit dierlijke voeding. Vitamine C helpt om deze opname aanzienlijk te verbeteren. IJzerrijk eten combineren met een mandarijn helpt je daardoor om meer ijzer op te nemen.

3: Gezond hart en vaatstelsel

Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- of vaatziektes. Je bloeddruk is van vele factoren afhankelijk. Eén van die factoren is je voedingspatroon. Een eetpatroon dat rijk is aan kalium helpt je om hoge bloeddruk te voorkomen. Mandarijnen zijn een goede bron van kalium en kunnen daardoor helpen om je hart en vaatstelsel gezond te houden.

4: Goede bron van vezels

Net als veel andere fruitsoorten, zijn ook mandarijnen een goede bron van vezels. Vezels staan vooral bekend om het verbeteren en soepel houden van je stoelgang, maar ze hebben ons nog meer gezondheidsvoordelen te bieden. Bijvoorbeeld: Een gezondere darmflora, doordat de goede bacteriën in je darmen de vezels eten. Vezelrijke voeding veroorzaakt over het algemeen minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Vezels houden je langer verzadigd, waardoor ze bijdragen aan een gezond gewicht.

5: Mooie en gezonde huid

Het eten van mandarijnen draagt bij aan een gezonde en stralende huid. Dit komt onder andere door de antioxidanten die ze bevatten. Antioxidanten helpen namelijk bij het verminderen van oxidatieve stress in je lichaam. Oxidatieve stress heeft veel nadelige gezondheidsgevolgen en ook je huid kan erdoor achteruitgaan. Voor een stevige en elastische huid is collageen essentieel. Dit is een soort eiwit dat een belangrijk onderdeel uitmaakt van het bindweefsel in je lichaam. Voor het aanmaken van collageen heb je onder andere aminozuren en vitamine C nodig.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.